Vzít skútry a vyrazit do hor? To je začátek každého správného výletu na Taiwanu. Takhle jsme to udělali i my, studenti z Kaohsiungu, nějaký ten čas zpátky. Napěchovali jsme stan i spacáky pod sedadla skútrů, seřídili si čas, ikdyž jsme neměli hodinky, natankovali plnou za pár kaček a pryč z města.
Z Kaohsingu je to do Alishanu celkem štreka, přesto jsme po poledni na úpatí hor a děláme krátkou zastávku u menšího chrámu. Připravoval se tu zrovna náboženský obřad. Udělali jsme pár fotek a pokračovali do hor, čekal nás totiž Alishan, místo odkud pochází ten nejlepší taiwanský čaj. Hory na Taiwanu nabízející nádherné výhledy, vodopády a spoustu čajových plantáží a našim cílem bylo se podívat, jak se takový čaj vyrábí.
Postup je celkem jednoduchý – na horských políčkách se ručně natrhají ty správné čajové lístky, které se dopraví do vesničky na další zpracování. Tady se čaj nechá na zemi uvadnout a po nějaké době se přesune dovnitř ke strojům. Jsou to takové velké bubny, které lístky pomačkají a dostanou z nich zbytečnou vodu. Tímto procesem projdou několikrát a pak jdou do speciální místnosti na dosušení, kam nás samozřejmě nepustili. Pak už se čaj jen zabalí a je připraven pro export. Přesně tak jak můžete vidět na mém videu. 😉
Po cestě domů se nám trochu zkazilo počasí. Asi to bylo díky božstvům, která Taiwanci vzývali během tradičního náboženského rituálu před chrámem. Jednalo se o ten samý chrám, který jsme po cestě navštívili a kde se již ráno konaly přípravy.
Diskuse u článku