Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Co zařídit před dlouhodobým výjezdem

Když se člověk rozhodne odjet z domova na několik týdnů či měsíců pryč, je fajn si vyřídit některé záležitosti předem. V tomto článku se podělím o vlastní zkušenosti.

POJIŠTĚNÍ

Nejdůležitější je určit si, jaké cestovní pojištění vlastně potřebujete – turistické, pracovní apod., dále také, pokud hodláte provozovat adrenalinovější sporty, nezapomeňte se na ně připojistit! Jelikož jsem stále student, zařizovala jsem si letos dlouhodobé (roční) pojištění přes ISIC (u pojišťovny UNIQA) viz. zde. Líbilo se mi na něm hlavně to, že mi jedno pojištění zahrnulo jak pracovní výjezd do Anglie, tak studijní výjezd do Norska. Naštěstí (nebo bohužel) jsem s nimi nemusela nic řešit, takže nevím, jak komunikují s klienty. Nicméně minulý rok jsme si s Jirkou zřizovali pracovní pojištění u pojišťovny Slavia, a když jsme se ji pokoušeli zkontaktovat ohledně jisté situace, nikdo se nám nikdy neozval, takže tak.

NÁVŠTĚVA LÉKAŘE

To samozřejmě pouze v případě, že například berete nějaké léky na předpis, nebo chodíte na prohlídky. Pro holky – nezapomeňte se domluvit se svým gynekologem ohledně každoroční preventivní prohlídky (a v případě, že třeba berete antikoncepci, nechte si vystavit recept na tolik balení, aby vám to pokrylo celý váš pobyt v zahraničí).

PLNÁ MOC

Plná moc je dobrý nápad před jakýmkoliv výjezdem. Nikdy nevíte, co se doma může stát a bude potřeba něco řešit vaším jménem. S Jirkou jsme si nechali úředně ověřit plnou moc před odjezdem do Anglie, jelikož se stále řešily věci okolo Erasmu a bylo potřeba podepsat smlouvy a vyřídit různé dokumenty.

STANOVENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH VÝDAJŮ

Je fajn udělat si alespoň přibližný odhad vašich výdajů. Uvědomit si, kolik chcete za vaše cestování utratit a držet se stanoveného budgetu (který se skoro jistě bude upravovat za pochodu). Člověk je pak lépe připravený, když si dopředu (alespoň hrubě) stanoví odhadované množství peněz, které za svou cestu vydá. Výdaje se potom lépe kontrolují a máte větší přehled, kam vlastně peníze tečou. Je dobré také pracovat s co nejvyšší cenou výrobků (např. nejvyšší cena benzínu/nafty), člověk je pak na konci příjemně překvapený, když se mu povede utratit méně než předpokládal. :)

Obecně se opravdu hodně vyplatí snažit se dát si co nejvíc věcí do pořádku před svým odjezdem. Nejlépe nikde nic nedlužit a mít všechny záležitosti urovnané. Může být potom docela problém snažit se něco vyřídit kdoví odkud, a člověk si takhle ušetří spoustu nervů. :)

Původně publikováno na blogu anoanno.cz

Sdílejte článek

Ohodnoťte článek

Zatím nikdo neohodnotil, buďte první.

Autor článku

Anna Rybníčková
Anna Rybníčková

Jsem studentka anglického oboru na VŠ, 2 roky jsem žila ve Velké Británii, půl roku v Norsku a poslední dvě letní sezóny jsem strávila pracovně v kempu v srdci Peak Districtu v severozápadní Anglii. Na cesty se vydávám se svým přítelem Jirkou, který nás každou chvíli tahá a zachraňuje ze všemožných problémů, co nám zrovna nadělám a společně s našimi travel buddies jezdíme všude možně.

Podobné články

Diskuse u článku

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář